"Voor mij is Katendrecht het ultieme voorbeeld van 'the living city'. "

Don Murphy

 

Don Murphy, geboren in Ierland, studeerde architectuur aan de Southbank University in Londen. Toen al had de Nederlandse architectuur zijn aandacht. Tijdens een field trip naar Amsterdam werd hij verliefd op de stad. Later keerde hij terug, om de postdoctorale studie aan het Berlage Instituut te volgen. Na zijn promotie richtte hij VMX Architects op. Het architectenbureau verwierf beknedheid met projecten in binnen en buitenland. Recente en bekende projecten in Amsterdam zijn o.a. de fietsflat voor het Centraal Station en de terminal voor General Aviation op Schiphol Oost. Het ontwerp voor Plan Ithaka in Almere leverde een nominatie op voor de Gouden Piramide. Vandaag de dag is Don tevens uspervisor voor Amsterdam Sloterdijk, Amstel3 en Schiphol. 

IN GESPREK MET ARCHITECT DON MURPHY

“Enrich peoples lives by creating diverse urban communities. Daar gaat het om bij woningbouwprojecten. Zeker bij een project als het Havenkwartier gaat architectuur verder dan het ontwerpen van een woongebouw. De essentie ligt veel meer in het samenbrengen van mensen.”

In het infocentrum van het Havenkwartier spreken Don Murphy van VMX Architects. De in Ierland geboren architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Havenkwartier op Katendrecht. We zijn benieuwd naar zijn visie op dit mooie stukje Rotterdam en hoe hij hier vorm aan geeft. Een inspirerend gesprek met een bevlogen vakman: 

WAT VIND JE VAN ROTTERDAM?

“Beautiful. De skyline is prachtig, net als de wijze waarop de Maas onderdeel uitmaakt van de stad. Verder vind ik de manier waarop Rotterdam zich steeds weer weet te vernieuwen bewonderenswaardig. Every time I come here, it gets better. Dat zie je niet alleen, dat voel je. Daar haal ik inspiratie uit. Ik ben zeer gecharmeerd van de imposante gebouwen van Hugh Maaskant. Maar bijvoorbeeld ook van het gebied rond de Van der Takstraat op het Noordereiland, waar kinderen de ruimte krijgen om te spelen in het groen.”

IS KATENDRECHT WAT JOU BETREFT EEN TYPISCH ROTTERDAMSE BUURT?

“Voor mij is Katendrecht het ultieme voorbeeld van ’the living city’. Een inclusief stukje stad, waar alles samenkomt: wonen, werken, ondernemne en ontspannen. Katendrecht leeft. Fabriekne, boten en de Maashaven zijn nog in bedrijf en creëren een stoere, dynamische context waarbinnen een gevarieerde mix van mensen zich thuis voelt. De Rijnhavenbrug verbindt de Kaap met de stad terwijl het Kaappark, als een verborgen schat tussen de Walhallalaan en Tolhuislaan, de nodige ruimte en groen toevoegt.”

HOE PAST HET HAVENKWARTIER IN DIE STOERE, DYNAMISCHE CONTEXT?

“Het Havenkwartier is gemaakt voor deze plek. Aan de Maashavenzijde sluit het aan op de schaal van de fabrieken, die als betonnen kolossen met grote silo’s de randen van het Schiereiland definiëren. Aan de andere zijde heeft het gebouw een sterke interactie met de straat, het Kaappark en de omliggende gebouwen. Kenmerkend voor het Havenkwartier is de stevige betonnen wand langs de kade, met een krachtig lijnen en rasterspel als verwijzing naar de industriële havengebouwen. Door het beton ‘aaibaar’te maken, maar ook door toevoeging van hout, geven we het gebouw tegelijkertijd een zacht en vriendelijk karakter. In de woningen zelf gaat het vooral om views and windows. Denk aan grote raampartijen met kaders, die levendige prenten van de stad en de Maas opleveren. Of ramen zo groot als de gevel, waardoor je woning nog groter lijkt.”

JE VERTELDE DAT HET BELANGRIJK IS OM COMMUNITIES TE CREËREN. HOE DRAAGT HET ONTWERP VAN HET HAVENKWARTIER DAARAAN BIJ? 

“By offering diversity. Het gebouw omvat talloze woningtypen, zoals herenhuizen, penthouses, maisonnettes, eengezinswoningen, galerijwoningen, loodswoningen, specials en appartementen in verschillende grootten. Allemaal spreken ze een eigen publiek aan, afgestemd op de woonwensen van nu. Met onze eengezinswoningen met woon- en werkfunctie trekken we gezinnen naar de stad. De collectieve daktuin op de zevende verdieping, onder meer bedoeld voor de bewoners van de maisonnettes, wordt een ontmoetingsplaats voor buren en een plek voor de kinderen om te spelen. Het groen en het ontmoeten komt op meerdere plekken in het gebouw terug. Ook de kade is een belangrijke ontmoetingsplek.”

IN WELK WONINGTYPE ZOU JE ZELF GRAAG WONEN? 

“Eigenlijk zijn alle woningtypen ontworpen vanuit de concrete gedachte: waar zou ik willen wonen in welke levensfase? Bijvoorbeeld als young professional, als gezin, of wanneer de kinderen het huis uit zijn. Als ik nu een keuze zou  moeten maken, zou ik onbetwist voor een van de Loodswoningen gaan: spectaculaire woningen aan de kade met grote, garage-achtige deuren die blijk geven aan het stoere en robuuste karakter van het havengebied.”

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Dat klinkt waarschijnlijk cliché, maar dat is absoluut de locatie. We hebben het hier over de laatste plek in het hart van de Kaap. Dat verdient iets bijzonders en dat krijgt het ook. Wij zijn er trots op dat we daaraan bijdragen. It’s a privalage.”