Sjoerd en Renate hebben met de loodswoning hun droomhuis gevonden!

Bij hun geduldige zoektocht naar een koopwoning stond bij Sjoerd en Renate één ding als een paal boven water: geen buitenwijk! Ze zochten rondom de binnenstad, vanwege de levendigheid en hun baan in het Erasmus MC. Andere vereisten: een goed uitzicht en veel daglicht. Ze namen de tijd om verliefd te worden op een huis en na ruim 2 jaar zoeken werd die houding beloond!

Sjoerd en Renate

Het kostte wat tijd om Sjoerd en Renate te spreken. Met allebei een baan in het ziekenhuis geldt #stayhome voor hen geenszins. We spreken elkaar telefonisch. Als ik om 20 uur stipt bel, werken ze nog net de laatste happen van hun maaltijd naar binnen. Een kwartier later zijn ze er klaar voor. Sjoerd: “Iedereen werkt hard in het ziekenhuis en de sfeer onderling is goed, maar van de verpleging wordt erg veel gevraagd. Verder hebben wij het misschien juist makkelijker dan anderen: voor ons verandert er weinig aan ons dagelijks leven. We zien onze collega’s en hebben nog een sociaal leven, want dat is voor een groot deel in het ziekenhuis.” Sjoerd werkt als anesthesioloog – intensivist op de Intensive Care, waar hij nu vooral veel met coronapatiënten te maken heeft. Renate werkt in het Erasmus MC, maar wordt vanwege haar zwangerschap ontzien en werkt daarom nu niet op de IC. Renate: “Genieten van mijn zwangerschap is in deze gekke tijden wat lastiger.” Op de dag van het interview had Renate haar 20-wekenecho. Zonder Sjoerd, want vanwege Covid-19 mogen partners nu uit voorzorg niet mee naar afspraken en controles. Renate: “Gelukkig was alles goed. We verwachten een zoon.”

Vereisten: veel licht en vrij zicht

Het eerste thuis van hun zoon staat aan het Oostplein op het randje van Stadsdriehoek en Kralingen-West. Sjoerd: “Ons appartement is ongeveer 70 m2 groot en ligt op de 15e verdieping. Ik woonde hier al tijdens mijn studie. Renate woonde eerst in Blijdorp en trok bij mij in.” Sjoerds huurappartement won van Renate’s koopwoning in Blijdorp, vooral vanwege het fenomenale uitzicht. “We hebben een geweldig zicht op de Maas en de twee bruggen, dat wilden we eigenlijk niet kwijt. Eenzelfde zicht zochten we dus ook voor onze nieuwe woning, net als een stedelijke dynamiek en levendigheid die we gewend zijn van deze buurt.” Die nieuwe woning moest er komen omdat het stel graag wilde kopen én een grotere woning zocht, met oog op toekomstige gezinsuitbreiding. Veel daglicht en vrij zicht, dat waren – naast de ligging van de woning – belangrijke vereisten die ze hadden.

“We wilden de tijd nemen om écht verliefd te worden op een huis”

 

Sjoerd: “Tijdens onze zoektocht ontdekten we dat er maar weinig woningen zijn die aan alle wensen voldoen. We bekeken veel op diverse plekken in de stad. Zo schreven we ons in voor Little C, lekker dicht bij het ziekenhuis. Daar werden we niet ingeloot. Kralingen vonden we prachtig, maar daar betaal je nog steeds de hoofdprijs voor huizen die compleet verzakt zijn. Dat zagen we niet zitten.” Renate: “En toen kwam Sjoerd met dit project.” Het stel was direct hoopvol. Renate: “Het was het eerste project in 1,5 jaar tijd waar we écht serieus voor gingen. Na Little C stond de zoektocht op een lager pitje, mede omdat we de tijd wilden nemen.” Sjoerd: “We wilden echt verliefd worden op een huis en hadden geen haast, maar met een baby op komst werd het opeens wat urgenter.”

Ruime Loodswoning op Katendrecht

Ze kwamen al regelmatig op Katendrecht voor een ontbijtje en koffie in de Fenix Food Factory én bij Renate’s beste vriendin. Op Katendrecht woon je in de luwte van de binnenstad: rustig, maar toch dichtbij de dynamiek die ze zo belangrijk vinden. Precies die ingrediënten spraken Sjoerd en Renate zo aan. Met het zicht op het water en een ruime achtertuin genieten ze er straks van de rust na een dag hard werken. Met wat geluk bemachtigde het stel een Loodswoning in project het Havenkwartier, een van de meest recente nieuwbouwprojecten op Katendrecht.

 

De voorzijde biedt zicht op boten in de Maashaven, de achterzijde op het groen in de tuin

 

Sjoerd: “We bezochten de informatieavond van het project en waren vooral geïnteresseerd in deze woning, maar daar was al een optie op. Andere woningen hadden een slaapkamer minder of een kleinere tuin. Een week later werd er gebeld, of we nog interesse hadden. Blijkbaar zag de andere partij ervan af en toen hadden wij de optie op Loodswoning 41!” Op die locatie kijken ze over de Maashaven, zien ze boten voorbij varen en hebben ze een eigen, ruime achtertuin én gezamenlijke binnentuin.

Een impressie van de toekomstige Loodswoning

Katendrecht, dorps en dynamisch

Hoewel het nog even duurt voordat ze er wonen, hebben ze al een goed beeld van hun toekomstige woning. Renate: “De stijl zou ik als Urban Jungle omschrijven, met veel planten.” Ze overleggen ondertussen over de aanleg van een inpandige verticale tuin, bij de vide waar het plafond 6 meter hoog is. Sjoerd mijmert over een glazen wand met schuifdeur aan de achterzijde, om nóg meer licht te verwelkomen. Stap voor stap krijgt hun huis vorm, tijdens de fysieke bouw, maar ook in hun hoofd. Sjoerd, lachend: “We waren zaterdag bij een keukenboer voor een mooie keuken die we nog moeten uitonderhandelen.” Ondertussen leren ze Katendrecht steeds beter kennen. Sjoerd: “We zijn nog geen ingewijden hoor, maar hebben inmiddels gegeten bij Delibird, Kwiezien en CEO. Los van die adressen vind ik het leukste aan Katendrecht dat het oogt en voelt als een klein dorpje in de stad. Je ziet de skyline, dus je weet dat je in de stad bent, maar je ervaart er een bepaalde rust. Dat vind je niet op veel plekken. Het zal misschien te maken hebben met het water.” Niet toevallig: de babykamer heeft de onderwaterwereld als thema.

lente op katendrecht

Met de stroming mee

Het voelt alsof dit huis zomaar op hun pad kwam, zoals heel veel in hun levens toevallig leek te gaan. Toch is het eerder het resultaat van geduld, vertrouwen en een positieve houding. Sjoerd: “We zijn optimisten, staan vrij makkelijk in het leven en maken keuzes op gevoel. Het is fijn dat het ons iets bracht wat zo goed past. We wilden écht in de stad blijven en waren liever helemaal landelijk gaan wonen, dan in een buitenwijk.” Renate groeide op in Capelle en woont sinds 12 jaar op zichzelf in Rotterdam. Sjoerd – een geboren Fries – groeide op in Brabant, maar durft zichzelf met bijna 18 jaar Rotterdam op de teller voorzichtig een Rotterdammer te noemen. Ze houden van de architectuur, de restaurants, kroegen en mensen hier. Sjoerd: “In deze stad wordt niet gezeurd. Dit is een fijne plek die past bij onze persoonlijkheid en waar bovendien ons hele netwerk zit.” Hoewel ze hun toekomstige buren nog niet kennen, denken ze stiekem af en toe al wel aan hoe het straks zal zijn. “Al hangt dat natuurlijk ook van andere factoren af,” doelt Sjoerd op het gedrag van de baby. We gaan even uit van een makkelijke baby. “In dat geval drinken we in het weekend een borrel in de tuin, misschien wel met de buren. En wie weet zijn er kindjes van dezelfde leeftijd in het blok. Vanaf de achtertuin kunnen ze dan samen spelen in de gemeenschappelijke binnentuin.” Over een mooi uitzicht gesproken…

Het toekomstige uitzicht van Sjoerd en Renate

Bekijk het volledig artikel ook op: https://www.woneninrotterdam.nl/portretten/droomhuis-gevonden-maar-nog-lang-niet-uitgekeken