HISTORIE NOG ALTIJD VOELBAAR

Puur, rauw en nog volop in bedrijf. Katendrecht heeft karakter. Dat is grotendeels te danken aan de aanwezigheid van het water, als rechtstreekse lijn met de historie van de havenindustrie. Maar ook aan de nog bestaande fabrieken: betonnen kolossen die van oudsher de stroken van het schiereiland definiëren en een stoer, robuust beeld creëren. 

Terwijl het roemrijke verleden nog altijd zichtbaar en voelbaar is, wordt met nieuwe ontwikkelingen hard gewerkt aan de toekomst van Katendrecht. Op de kades bijvoorbeeld , waar vroeger vele schepen aanmeerden en goederen werden overslagen, ontstaat een inspirerend verblijfsgebied waar mensen elkaar ontmoeten en of genieten van het uitzicht en de buitenlucht. In het hart van de Kaap ,dat lange tijd dienst deed als onderkomen voor o.a. zeelieden, verrijzen lichte en luchtige woonblokken met veilige speelplekken voor kinderen. Het Havenkwartier draagt bij aan de vernieuwing van Katendrecht, maar blijft trouw aan het ruwe en ongepolijste karakter van het gebied. Daar houdt de Rotterdammer van. Het Havenkwartier is dan ook de plek bij uitstek voor iedereen die in de stad wil (blijven) wonen. Van starters en yuppen tot ouderen, Kapenezen en families met kinderen. 

VAN ROEMRUCHTE BUURT TOT WOONPLEK

Het roemruchte verleden leverde Katendrecht bijnamen op als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Verhuizen naar de Kaap was dan ook voor veel mensen ondenkbaar. Rotterdammers spraken vooral over de sociale problemen in de buurt. Tot zo’n vijftien jaar geleden. Door grootschalige renovaties, nieuwe woningen en een aantrekkelijke mix van bewoners heeft Katendrecht zich ontpopt tot een bruisende locatie. Maar wel zonder verlies van z’n rauwe randjes. En juist dat maakt Katendrecht nu voor velen de gedroomde woonplek. 

Vele creatieve ondernemers verrijken de Kaap met onder meer uniek erestaurants, winkels, koffiebars en ijssalons. Daar proef je letterlijk de sfeer van het Katendrecht van nu. Probeer bijvoorbeeld eens Thais bij Delibird, puur Nederlands bij C.E.O. baas van het vlees, Belgisch bij Kwizien of Frans bij bistro du Bac. Koop verse kaas, brood, koffie, een heerlijk Kaaps biertje of een van de vele andere ambachtelijke producten in de Fenix Food Factory. En geniet van een gezellige avond in theater Walhalla of op het SS Rotterdam!

DE KAAP BLIJFT AANTREKKELIJK

De Kaap zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen met nieuwe horeca, winkels voor je dagelijkse boodschappen en vele culturele instellingen. Hierdoor blijft de Kaap aantrekkelijk voor een mix van stedelingen. Van starters tot gezinnen, van tweeverdieners tot gepensioneerden. Allemaal delen ze met elkaar de liefde voor Rotterdam en het wonen tussen de havens.